TBS verstopt
In 2013 werden drie tbs-klinieken tegen het advies van veel deskundigen in gesloten. Vanaf 2017 is er een grote stijging van het aantal tbs-opzeggingen per jaar door rechters. Ieder jaar stromen meer tbs-gestelden het systeem in, dan dat ze eruit gaan. Aan de voorkant betekent dat dat mensen extreem lang moeten wachten op een behandelplek waarvan is gevonden dat die nodig is. Als mensen eenmaal in de tbs zitten is doorstromen naar een vervolgplek als men daaraan toe is een probleem. Hetzelfde geldt voor de uitstroom aan het einde van het tbs.
Capaciteitsproblemen duurt nog jaren voort
Hyacinthe van Bussel, directeur van de forensische zorgaanbieder de Rooyse Wissel en voorzitter van TBS Nederland en tbs-advocaat Job Knoester zeggen tegen Nu.nl te zien dat het ministerie en klinieken hun best doen de problemen op te lossen. Tegelijkertijd gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de problemen niet zomaar weg zijn. De komende jaren zal het eerst erger worden. Demissionair minister Franc Weerwind erkende dit begin dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer. Hopelijk is vanaf 2028 een verbetering zichtbaar.
Lange termijnvisie in TBS nodig
Het is van groot belang dat een lange termijnvisie wordt ontwikkeld. Een goed werkend tbs-systeem is niet alleen van belang voor tbs-gestelden maar ook in dat van de samenleving. Tbs maakt ons land veiliger. Na een succesvolle tbs-behandeling vallen mensen 3 tot 4 keer minder vaak in herhaling in ernstige delicten dan wanneer mensen zonder behandeling uit de gevangenis komen.
Bron: Nu.nl
Geef een reactie