In de zaak rond het overlijden van Nicole van den Hurk diende op 14 oktober 2016 de advocaat van de nabestaanden een wrakingsverzoek in. Het was eigenlijk de bedoeling dat op die dag het openbaar ministerie zou reageren op het pleidooi van de verdediging. Hierna zouden de in strafrecht en tbs gespecialiseerde advocaten Job Knoester en Yvonne van der Hut nog eens de verdediging mogen voeren. Zo ver kwam het dus niet.
Van der Hut en Knoester waren van oordeel dat er überhaupt geen wrakingskamer had moeten ingeschakeld. Zij menen dat op grond van de wet (artikel 512 van het wetboek van strafvordering) alleen door het openbaar ministerie of de verdachte een wrakingsverzoek kan worden ingediend. Er moet een grens worden gesteld om te bepalen wie dit soort processuele handelingen mag verrichten. Als dat anders is kan een willekeurige toeschouwer in een rechtszaak door indiening van een gemotiveerd wrakingsverzoek de rechters dwingen tot het inschakelen van een wrakingskamer. Het is de wetgever en niet de rechter die deze grenzen bepaalt, aldus de strafpleiters.
De strafrechtadvocaten wonden zich er vooral over op dat de rechtbank te Den Bosch al besloot tot het instellen van de wrakingskamer zonder dat de mening van de officieren van justitie en de verdediging daarover was gehoord.
Recent zijn de rechten van slachtoffers en nabestaanden uitgebreid. Zo mogen slachtoffers zich nu ook uitlaten over bewijs of strafmaat. Nadrukkelijk koos de Nederlandse wetgever ervoor slachtoffers geen procespartij, maar procesdeelnemer te maken.Er is willens en wetens geen aansluiting gezocht bij bijvoorbeeld het Duitse systeem dat een nebenkläger kent. Dat brengt met zich dat in het Nederlandse strafproces slachtoffers een andere positie hebben dan verdachten en officieren van justitie. Zo geldt artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens in een strafzaak niet voor slachtoffers en nabestaande. Zij hebben eenvoudigweg niet de rechten van procespartijen. Slachtoffers en nabestaanden kunnen bijvoorbeeld ook niet getuigen in een strafproces oproepen of andere onderzoekswensen indienen.
Op 19 oktober 2016 zal de wrakingskamer van de rechtbank te Den Bosch beslissen op het wrakingsverzoek. Er zal dan meer duidelijkheid zijn.
Bronnen:
Het Eindhovens Dagblad:
Besluit op wraking 19 oktober 2016; en
Omroep Brabant:
Brabant nieuws 14 oktober 2016; en
Bronnen: