Den Haag, 19 maart 2024
Hogere schadevergoeding voor tbs-ers
Tbs-ers die in de gevangenis moeten wachten op een plek in een tbs-kliniek verdienen een hogere schadevergoeding. Dat zei tbs-expert en strafrechtadvocaat Job Knoester in reactie op Joost Eerdmans die zich opwond over de schadevergoedingen die aan tbs-ers worden uitgekeerd. In het radioprogramma van Radio 1 Dit is de dag in gesprek met Mick van Wely en Tijs van den Brink noemde Knoester de uitspraken van Eerdmans onzin.
Schadevergoedingen worden verrekend
Tbs-advocaat Knoester wees erop dat de schadevergoedingen in eerste instantie worden verrekend met openstaande bedragen bij het CJIB. Hierbij valt vooral te denken aan schadevergoedingen die aan slachtoffers en nabestaanden moeten worden uitgekeerd. Knoester ziet zelden dat de toegekende schadevergoedingen ook daadwerkelijk worden overgemaakt aan zijn cliënten. Wel neemt hun schuld af door deze bedragen.
Onterecht in de gevangenis
Dat schadevergoedingen worden uitgekeerd noemt Knoester logisch. Het is onterecht als iemand in de gevangenis zit als de straf er eigenlijk al op zit. Hij wijst erop dat tbs geen straf is maar een behandelmaatregel waarbij de veiligheid van de samenleving voorop staat.
Capaciteits- en personeelsproblemen in TBS worden de komende jaren erger
De advocaat vindt dat de overheid er een puinhoop van maakt. Hij verwijt de politiek een korte termijnvisie. In 2013 werden drie tbs-klinieken gesloten tegen adviezen van deskundigen uit het tbs-veld in. In 2017 werd Anne Faber om het leven gebracht door een man die eerder geen tbs had gekregen voor gruwelijke verkrachtingen. Vanaf dat jaar is het aantal tbs-opleggingen aanzienlijk toegenomen. Ieder jaar komen er meer mensen de tbs in dan dat ze de tbs uitgaan. Onder andere in 2020, 2022 en 2023 trokken deskundigen – waaronder Knoester – aan de bel over enorme capaciteits- en personeelsproblemen. Minister Weerwind liet de Tweede Kamer begin 2023 en 2024 weten dat er hard aan wordt gewerkt. Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat de problemen de komende jaren eerst alleen maar erger worden. Het is de vraag of dat harde werk zal worden voortgezet na de komende kabinetsformatie.
TBS-ers eerder op de wachtlijst
Knoester vraagt zich af waarom mensen niet eerder op de wachtlijst worden gezet. Nu gebeurt dat pas als de gevangenisstraf erop zit terwijl men bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid weet dat de wachtlijsten inmiddels erg lang zijn.
TBS maakt Nederland veiliger
De tbs-advocaat benadrukt dat de samenleving zuinig moet zijn op het tbs-stelsel. Het maakt Nederland veiliger. Al decennia tonen cijfers aan dat mensen na een tbs-behandeling drie tot vier keer minder in herhaling vallen in soortgelijke delicten dan wanneer ze zonder behandeling uit de gevangenis komen.
Bron: NPO Radio 1.
Geef een reactie